[...] oraz diet ultrawęglowodanowych i tłuszczowych, gdyż mogą mieć wpływ na wrażliwość insulinową, stłuszczenie wątroby, kontrolę glikemii i oczekiwaną długość życia. Referencje, źródła, literatura: M. A. Carvalho-Filhoi in. „Aspirin attenuates insulin resistance in muscle of diet-induced obese rats by inhibiting inducible nitric oxide synthase [...]
Sprawa prosta... To co jesz wliczasz w aplikację, jak Ci brakuje węgli dodajesz węgli z innego źródła, jak brakuje Ci białka to dodajesz np. z WPC. Jak w danym posiłku masz za dużo czegoś, to obcinasz z kolejnego. Jak na koniec dnia wyjdzie czegoś za mało/za dużo, to kolejnego dnia dodajesz/obcinasz. Nie od dziś wiadomo, że bilans kaloryczny [...]
[...] z orzechów, owoców, nasion i innych roślinnych surowców. Tłuszcz wspomaga przyswajanie witamin A, D, E i K, a także reguluje poziom hormonów i ciśnienie krwi. Najlepsze źródła tłuszczu dla wegan Orzechy Orzechy są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika oraz roślinnego białka. Mają także wiele innych składników odżywczych m.in. [...]
Na to, jak długo żyjemy, wpływa wiele czynników. Jest to głównie kombinacja naszych genów i środowiska. W badaniach z udziałem bliźniąt jednojajowych naukowcy oszacowali, że geny wpływają na ten aspekt w około 30 procentach, co oznacza, że największą grupą czynników kontrolujących długość życia człowieka jest jego środowisko. Spośród nich jednym z [...]
[...] zasad kształtowania sylwetki. Nawiązując jeszcze do nabiału, o którym pisałeś, to jak najbardziej może on być dobrym źródłem białka, tłuszczów, czy wapnia. Nie widzę powodu ku temu aby go wyeliminować, czy też koniecznie zmieniać na chudy. Oczywiście jeżeli tak Tobie pasuje w posiłku, bo chcesz dać tłuszcze z innego źródła, to śmiało.
[...] nie powinno się liczyć kcal, ponieważ ciągle rośniesz i się rozwijasz. Podstawą powinna być dieta oparta na zdrowych, nieprzetworzonych produktach, zawierająca odpowiednie źródła białka, tłuszczu, węglowodanów oraz witamin i minerałów. Ważna jest odpowiednia ilość warzyw. Należy przede wszystkim unikać słodyczy, fast foodów, przetworzonych [...]
Jak dla mnie to nie do końca zdrowe odżywianie, posiłki nie są zbilansowane. I naprawdę nie trzeba wszystkiego ważyć i liczyć. W pierwszym posiłku brakuje zdrowego, wartościowego tłuszczu i węglowodanów. W drugim nie ma białka i tłuszczu. Same owoce to też nie najlepszy pomysł. Kolejne dwa posiłki mają białka i węglowodany, ale tłuszcz prawie nic. [...]
[...] Osoby, które nie spożywają produktów mlecznych (niezależnie czy ze względów zdrowotnych, czy etycznych) muszą się mieć na baczności, jeśli chodzi o zapewnienie sobie innego źródła. Plusem jest to, że producenci dodają wapń to roślinnych substytutów mleka i większość z nich zawiera go tyle samo, co mleko krowie. Warto jednak czytać etykiety na [...]
[...] białek w dietach wegańskich, jednak musi być prowadzone umiejętnie. Jak łączyć białka w diecie wegańskiej? Aminokwasami egzogennymi, których przeważnie brakuje w wegańskich źródłach białka, są m.in. lizyna, treonina, metionina oraz tryptofan. Niska zawartość nawet 1 z tych aminokwasów w danym produkcie prowadzi do obniżenia jego wartości z [...]
[...] od danej osoby i organizmu, od suplementacji, stażu treningowego, tego jak się prowadzisz, suplementacji mocniejszej czy leci czy nie, 2g białka całościowego na kg masy ciała to taka podstawa według mnie od czego warto zacząć i obserwować sylwetkę, trawienie, wybadac jakie źródła białka będą dla Ciebie korzystne, jakie mniej i tak dalej ;)
[...] Poza tym, warto pamiętać, że przy niskiej aktywności fizycznej, zawsze lepiej jest zwiększać ją, niż odejmować kalorie do ilości wręcz głodowych. Podziel więc te około 2000 kalorii na zalecane ilości składników odżywczych w postaci 1,7-2 gramów białka, 1 gram tłuszczów i reszta kalorii pochodząca z węglowodanów. Znasz ich zalecane źródła?
[...] niedoborów. Kolejna sprawa, zauważ że robiąć frytki z piekarnika z batatów, to nie dość, że nie dodajesz tłuszczu jak w normlanych frytkach, korzystasz z bardzo dobrego źródła węglowodanów więc co miałoby z tym być nie tak? tego anwet nie wypada nazwać fast foodem :-) podobnie z burgerami - warzywa, dobrej jakości wołowina, jedynie pozostaje [...]
[...] będziesz żyć za krótko, by wypróbować wszystkie warianty diet, treningów, protokołów suplementacyjnych i dopingowych. Dlatego najlepiej jest czerpać wskazówki z zaufanego źródła i nie słuchać porad każdej napotkanej osoby. Szczególnie mocno odradzam przygody z farmakologią. Jeśli nie masz skończonych 25 lat, ustabilizowanej gospodarki [...]
[...] powinny dostarczać wszystkich niezbędnych mikro i makroelementów. Bardzo ważne w zbilansowanej diecie dziecka są pełnoziarniste produkty zbożowe, zdrowe tłuszcze, chude źródła białka, nabiał oraz warzywa i owoce. Istotnym elementem jest ograniczenie słodkich niezdrowych przekąsek oraz gazowanych słodzonych napojów. Dodatkowo w przypadku [...]
[...] itd. Podsumowując, dostarczanie dużych ilości węglowodanów nie jest jedyną drogą do uzyskania wzrostu masy ciała. Doskonale sprawdzają się w tym kontekście zróżnicowane źródła tłuszczów (awokado, olej lniany, oliwa z oliwek, orzechy, migdały, tłuste ryby). Warto pamiętać, iż każda nadwyżka energetyczna może być zgubna dla estetyki sylwetki, [...]
[...] policzenia naszego zapotrzebowania kalorycznego, możemy skorzystać z gotowego wzoru. Potem rozbijamy makro i układamy jadłospis. Jednak bez względu w jakim jesteśmy wielu źródła poszczególnych makroskładników diety pozostają bez zmian. Wyjątkiem jest sytuacja, w której mamy jakąś nietolerancję pokarmową na konkretne produkty lub grupę [...]
Słuchaj no wiadomo że wszystko poszło w górę i ceny są jakie są no ale też zobacz że wszystkie źródła białka poszły ci w górę czyli nawet jakbyś chciał kurczaka kupować to też kiedyś w Biedronce kupiłeś za 10 zł na prom c a teraz po 20 zł ten tańszy a tak normalna cena to chyba z 24 zł to samo tyczy się ryb nawet głupie podroby który kiedyś [...]
Spośród źródeł wszystkich substancji odżywczych to źródła białka wydają się być najważniejsze. Poza aminokwasami zawierają bowiem szereg innych związków, których organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i należy je spożywać na co dzień. Nie bez powodu produkty spożywcze, które dostarczają najwięcej białka, są też z reguły najdroższe. Najwyraźniej [...]
[...] można na niej budować masę mięśniową to myślę że tak jeżeli tylko będziesz miał dodatni bilans kaloryczny to nie będzie z tym problemu bo tutaj tylko o to chodzi żeby wyjść na dodatnim bilansie kalorycznym zjadać odpowiednią ilość białka. Jako zamiennik źródła białka jeszcze właśnie możesz stosować odżywki białkowe też myślałem że się sprawdzą
Kiedy stajesz się nastolatkiem, w Twoim młodym organizmie zachodzi wiele zmian. Rozwija się ciało, dojrzewa sfera emocjonalna i szaleją hormony. Dzieje się tak dużo, że aż ciężko uwierzyć, że można sobie z tym poradzić. Jednak natura nie jest "głupia" i warto jej zaufać. Biorąc pod uwagę, że młodzież poświęca dużo czasu na naukę oraz rozwijanie [...]